Журнал «Світ Доріг» про Кредмаш, Грудень 2009 року

01.12.2009489 переглядів

«КРЕДМАШ» - перевірена якість

ВАТ «Кредмаш» - один з найстаріших заводів України, що наближається до 140-річчя від дня свого заснування. У 1870 р в Кременчуці було збудовано машинобудівний завод, що спеціалізується на випуску сільськогосподарської техніки. У 1949 р був випущений перший зразок сімейства асфальтобетонних заводів, які до сих пір є основною продукцією «Кредмашу». В СРСР це було єдине підприємство з випуску такої техніки. Вона експортувалася в 41 країну світу. За минулі роки було випущено більше 20 тисяч асфальтозмішувальних установок, створено понад 70 різних модифікацій.

Близько 80% російських доріг побудовані за допомогою асфальтозмішувальних установок, вироблених на відомому українському заводі «Кредмаш». «Кредмаш» - один з брендів-символів радянської промисловості, що стоїть у свідомості в одному ряду з АвтоВАЗом, Магнітка, Ленінградським Кіровським заводом та іншими стовпами нашого індустріального благополуччя. «Кредмаш» - це щось наше, рідне. І, незважаючи на те, що на даний момент кременчуцький завод розташовується на території незалежної України, більше половини асфальтобетонних установок, що завозяться сьогодні в Росію, поставляються «Кредмаш».

На початку жовтня цього року представникам нашого видання довелося побувати на заводі «Кредмаш» на презентації нових розробок. Зізнатися, ми їхали до Кременчука з цікавістю. Що сьогодні являє собою старе заслужене виробництво? Гордий залишок колишньої величі або сучасний завод, успішно вбудований в непрості ринкові відносини? Втім, вже сам факт того, що за минулий (зауважте, кризовий!) рік підприємство запустило у виробництво три абсолютно нові моделі АСУ, говорить на користь другого варіанту.

Ось вони, нові діючі розробки конструкторського бюро «Кредмаш»:

• АСУ типу ДС-1857У продуктивністю 64 т / год (установка на момент презентації змонтована на випробувальному майданчику заводу, пройшла промислові випробування і готова до серійного випуску);
  • АСУ КДМ201637В баштового типу продуктивністю 110 т / год з бункером готового асфальту, розташованого під змішувачем. Перший зразок даного заводу змонтовано і експлуатується понад 5 місяців в м Набережні Човни (Татарстан);
  • АСУ типу ДС-168637У продуктивністю 160 т / год (повністю оновлена). Перші дві установки вже більш ніж півроку тому поставлені в Білгородську область.

Робота в умовах кризи

Без чергового питання «А як ви переживаєте кризу?», на жаль, сьогодні не обходиться жодне інтерв'ю з виробниками. Президент ВАТ «Кредмаш» Микола Данилейко згоден з тим, що криза негативно вплинула на дорожню галузь. Однак результати останнього року роботи показують, що старе, міцно стоїть на ногах, підприємство має достатній запас плавучості, щоб пережити рецесію. «Ми розраховували на збільшення попиту з боку українських шляховиків при підготовці до Євро-2012, але в цьому році Україна, на жаль, не замовила жодної установки. До кінця року намітилася тенденція до збільшення замовлень з боку російських шляховиків і в найближчі місяці плануємо відвантажити не менше шести заводів (Липецьк, Нальчик, Краснодар і ін.). Є заявки і з інших країн. Нам вдалося зберегти кваліфіковані кадри, і розраховуємо до закінчення кризи прийти у всеозброєнні »- прокоментував ситуацію Микола Іванович. Сьогодні підприємство в основному працює на експорт. Відповідність західним стандартам виробництва підтверджено сертифікатом ISO 9001: 2000, виданим компанією SGS. В останні роки географія зарубіжних поставок істотно розширилася: крім Росії, Білорусії і Казахстану, «Кредмаш» поставив АСУ в країни Східної Європи, Закавказзя, Середньої Азії, Близького Сходу, в Афганістан.

Якісний динамічний маркетинг - закон сьогоднішнього дня, і старий радянський завод охоче (і, треба сказати, успішно) грає за новими правилами. «Для підвищення рівня продажів нашої продукції ми проводимо зручну цінову політику - розповідає Микола Данилейко.

Наприклад, до дня дорожника Росії ми зробили знижку на 10% на всі асфальтозмішувальні установки. Планується акція на запасні частини ». Ціновий діапазон нових АСУ «Кредмашу» коливається від 8,5 до 28 млн рублів РФ (ціна на заводі) в залежності від модифікацій.

Плани і наміри

«У наступному році ми сподіваємося на нарощування обсягів продажів техніки, - каже президент компанії. - Робити це дозволяє збільшення замовлень на обладнання та запчастини. Плануємо поставити в РФ 40-50 асфальтозмішувачів. Дорожникам Росії ми готові запропонувати в наступному році кілька принципово нових установок - це моделі продуктивністю 110 і 160т / ч з пятифракціонним гуркотом. Справа в тому, що при застосуванні якісних вихідних матеріалів звичними чотирма фракціями часто обійтися вже неможливо. Поділ на п'ять фракцій дозволить отримати більш плавну гранулометричну криву зернового складу при складанні конкретного рецепту. Це підвищує межу міцності при стисненні асфальтобетону, який є одним з основних показників якості суміші. Думаю, що будуть користуватися попитом нові установки баштового типу продуктивністю 64, 100 і 160т / ч і ін.

Конструкторське бюро ВАТ «Кредмаш» обрало серед численних перспективних напрямків створення нових потужних АСУ. Плануємо до кінця 2010 року почати виробництво асфальтозмішувальних установок продуктивністю 200т / ч і вище. До того ж «Кредмаш» вже має досвід (правда, давній) проектування, виготовлення і експлуатації подібних установок.

Триває модернізація і створення нових мікропроцесорних і мікроелектронних систем управління.

Конкуренція

Навряд чи «Кредмаш» знову судилося стати монополістом на російському ринку, як-то було в радянські роки. Але це, напевно, не так вже й погано: в сучасному світі монопольне становище часто призводить до зниження самоконтролю, якість починає падати. Наступ зарубіжних постачальників АСУ - той потужний стимул, який змушує український завод постійно розвиватися і штурмувати нові вершини.

Асфальтозмішувальні установки - продукт «довгограючий». І працівникам заводу приємно усвідомлювати, що сьогодні поставлені ними понад тридцять років тому заводи працюють до цих пір. «Нещодавно один дорожник зізнався, що на установці Д-508 (25т / ч), купленої тридцять років тому, за сезон 2008 року він зробив близько 100 000 тонн асфальту, - говорить шановний Данилейко. Сьогодні проводимо модернізацію всіх раніше випущених заводів і даємо їм нове життя. У 2009 році створили нову дилерську компанію в Москві. Розвиваємо свій вплив на Далекому Сході, на Уралі де в Хабаровську і Челябінську почали роботу наші торгові представники. На базі дилерських представництв розширюємо мережу сервісних центрів з обслуговування нашої техніки, навчання персоналу ". У зв'язку з тим, що все більшим попитом користуються заводи здатні до швидкого перебазування «Кредмаш» з 2004 року реалізує установки в переміщуваний, швидкомонтованих виконанні. Термін монтажу таких АСУ скорочений приблизно вдвічі в порівнянні зі стаціонарними. Вузли виготовляються в підвищеної монтажної готовності із застосуванням електричних з'єднань на швидкомонтованих штекерних роз'ємів. А з 2009 року в лінійці пропонованої продукції додалися і заводи «баштового» типу.

Щодо розміщення ДС-1857У презентованої на випробувальному майданчику заводу хочеться розповісти окремо. В її конструкції зібрані всі останні конструкторські розробки підприємства. Пропонуємо Вам репортаж про технічні особливості цієї установки (фото автора).

На думку присутніх на презентації шляховиків, в цій установці вдалося поєднати все найбільш затребувані на сьогоднішній день споживчі якості. Строго кажучи, «Кредмаш» не потребує реклами в нинішньому сенсі слова. Його бренд «розкручений» настільки, наскільки про це можуть тільки мріяти багато конкурентів. І від себе хочеться додати - ТАК ТРИМАТИ!

опублікувати в соц мережах